Dezerty
Jablkovo-mandarinkové pyré
Čo potrebujeme:
2 jablká
1 pomaranč alebo mandarinka
2 dcl vody
Postup:
2 jablká nakrájame na kocky, pomaranč alebo mandarinku ošúpeme, rozkrojíme, na kocky nakrájané jablká a mandarinku alebo pomaranč dáme do mixéra a prilejeme 2dcl vody a mixujeme 3minúty.
Jablkový koláč s tvarohom
Čo potrebujeme:
750 g jabĺk
1 tvaroh
2 šálky polohrubej múky
1 šálka kryštálového cukru
1 šálka oleja
1 šálka mlieka
1 prášok do pečiva
2 vajcia
vanilkový cukor
2 PL práškového cukru
Postup:
Zmiešame múku, cukor, olej, vajce, prášok do pečiva, mlieko a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na povrch nastrúhame jablká. Rozmiešame tvaroh s vajcom, vanilkovým a práškovým cukrom a natrieme povrch jabĺk. Upečieme
Egrešový koláč
Čo potrebujeme:
Cesto:
egreše
4 vajcia
300 g práškového cukru
8 lyžíc oleja
450 g hladkej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
3 dcl ovocnej šťavy
Poleva:
maslo vymiešané s práškovým cukrom
čokoládová poleva
Postup:
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom. Po lyžiciach pridávame olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom a ovocnú šťavu. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pridáme očistené, osušené egreše a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Po vychladnutí koláč potrieme vymiešaným maslom s práškovým cukrom. Pokvapkáme čokoládovou polevou a nakrájame na kúsky.
Ovocné rezy
Čo potrebujeme:
Cesto:
4 vajcia
60 g masla
90 g hladkej múky
60 g maizeny
kôra z chemicky neošetreného citróna
150 g kryštálového cukru
1 čajová lyžička vanilkového cukru
štipka soli
Plnka 1:
500 ml smotany na šľahanie
250 g nízkokalorického tvarohu
120 g práškového cukru
8 plátkov žlatíny
šťava a kôra z chemicky neošetreného citróna
Plnka 2:
75 g rebarbory (alebo iného ovocia – maliny, čerešne, slivky, jablká, hrozno)
200 ml pomarančovej šťavy
350 g kryštálového cukru
1 balíček žlatíny v prášku
300 ml vody
Postup:
Rúru vyhrejeme na 200 oC, plech vyložíme papierom na pečenie. Múku premiešame s maizenou. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s tretinou cukru, vanilkovým cukrom, štipkou soli a nastrúhanou citrónovou kôrou elektrickým šľahačom do peny. Maslo roztopíme a necháme trochu vychladnúť. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na tuhý sneh. Tretinu snehu vmiešame do žĺtkového krému. Opatrne primiešame zvyšný sneh, múku a maslo. Cesto vylejeme na plech, roztrieme a pečieme v rúre na strednej polohe dozlata asi 10 minút. Upečené cesto posypeme kryštálovým cukrom, odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť. Želatínu necháme napučať v chladnej vode. Smotanu vyšľaháme a odložíme na chladné miesto. Tvaroh vymiešame elektrickým šľahačom s cukrom, štipkou soli, vanilkovým cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrkou a šťavou do peny. Štvrtinu tvarohu zohrejeme nad parou a vmiešame doň dobre vyžmýkanú žlatínu, pridáme zvyšný tvaroh a šľahačku. Tvarohový krém rozotrieme na cesto a na 1 hodinu dáme do chladničky. Medzitým olúpeme rebarboru a nakrájame ju na 3 cm kúsky. Do hrnca dáme vodu, pomarančovú šťavu, cukor, vanilkový cukor, necháme prevrieť a vložíme doň ovocie. Dáme preč zo sporáka a zakryté necháme vychladnúť. Ovocie vyberieme z nálevu, necháme odkvapkať a poukladáme na tvaroh. Želatínu pripravíme podľa návodu a natrieme ňou ovocie. Koláč odložíme na 30 minút do chladničky.