Predjedná
Burgundské plnené jablká
Čo potrebujeme:
300 ml červeného burgundského vína
4 jablká (pevná odroda)
100 g cukru
pol kúska škoricovej kôry
2 klinčeky
Plnka:
100 g smotanového tvarohu
1 čajová lyžička jemne nasekaných pistáciových orieškov
pol čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry
2 lyžice cukru
Postup:
Jablká očistíme, priečne rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Potom ich položíme do misky reznou plochou nadol. Víno zmiešame s cukrom a nalejeme na jablká. Pridáme škoricu a klinčeky. Dusíme 6 minút pri výkone 600 W. Vychladnuté jablká naplníme plnkou vymiešanou z tvarohu a citrónovej kôry. Podávame posypané nasekanými pistáciovými orieškami. Tip: Aby jablká sčerveneli rovnomerne, v polovici dusenia ich obrátime.
Orechovo-medová nátierka
Čo potrebujeme:
Čerstvé maslo (môže byť aj rastlinné)
med
vlašské orechy (lieskové, mandle)
Postup:
Ak máme menšie deti, maslo, med a zotreté orechy spolu zmiešame. Pre väčšie deti stačí, keď chlieb natreme maslom, medom a navrch postrúhame orechy
Nivová nátierka
Čo potrebujeme:
syr Niva 15 dkg
1 stredná cibuľa
olivy 10-15 ks
mlieko
maslo 5 dkg
Postup:
Vymiešame maslo so syrom Niva, potom pridáme trochu mlieka a môžeme pridať aj trochu vody z olív, keď bude mať nátierka správnu hustotu pridáme na drobno posekanú cibuľu a olivy. Krajšiu farbu nátierka získa ak budú olivy plnené kápiou.
Bryndzová nátierka
Čo potrebujeme:
200 g bryndze
200 g masla
mletá červená paprika
1 malá cibuľa
petržlenová vňať alebo pažítka
chlieb
Postup:
Bryndzu s maslom vymiešame, pridáme mletú červenú papriku, nadrobno posekanú cibuľu. Všetko dobre premiešame a natrieme na krajce chleba. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Fazuľová nátierka so šunkou
Čo potrebujeme:
250 g fazule
100 g bravčovej alebo hydinovej šunky
3 lyžice tatárskej omáčky
2 natvrdo uvarené žĺtky
50 g rastlinného nátierkového masla
pol nastrúhanej cibule
nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať
soľ
Postup:
Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme v mierne osolenej vode. Precedíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do misky a pridáme maslo, tatársku omáčku, na malé kúsky nasekanú šunku, vidličkou rozotreté žĺtky a pol nastrúhanej cibule. Takto pripravené suroviny dôkladne premiešame. Natierame na chlieb, pečivo alebo sendvič. Pred podávaním posypeme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou