Polievky
Polievka z kapra
Čo potrebujeme:
1 kg kapra
10 g masla
20 g hladkej múky
30 g cibule
bobkový list
1 dl kyslej smotany
mletá červená paprika
celé čierne korenie, soľ
Postup:
Vypitvaného, očisteného a umytého kapra rozporcujeme na menšie kúsky, osolíme a necháme chvíľu postáť. Z masla pripravíme bledú zápražku, pridáme mletú papriku, postrúhanú cibuľu a krítko popražíme. Zalejeme vodou, pridáme ocot, bobkový list, celé čierne korenie a varíme. Do vriacej polievky pridáme pokrájaného kapra a varíme pokiaľ nie je mäso mäkké. Uvarenú polievku precedíme a rozmiešame do nej kyslú smotanu. Podľa chuti dosolíme a pridáme rybie mäso odobraté od kostí.
Krémová polievka s pistáciami
Čo potrebujeme:
1 menšia cibuľa
75 g nasekaných pistácií
50 g masla
150g sladkej smotany
1/2 l slepačieho vývaru
2 žĺtky
5 lyžíc bieleho vína
šťava zo 1/4 citróna
2 lyžice Solamylu
Postup:
Najemno nakrájanú cibuľu a posekané pistácie dusíme dve minúty na masle. Pridáme smotanu a vývar a 10 minút varíme. Pred odstavením zamiešame do horúcej polievky žĺtka, ktoré sme rozmiešali s vínom, citrónovou šťavou a Solamylom. Hneď podávame
Šalátová polievka so smotanou
Čo potrebujeme:
1 väčšia tvrdá hlávka šalátu
30 g masla
30 g hladkej múky
1 l vývaru z kostí (alebo masox)
strúhaný muškátový oriešok
2 dl sladkej smotany
1 žĺtok
soľ
Postup:
Šalát dobre vyumývame pod tečúcou vodou a rozrežeme na štvrťky. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejme vývarom z kostí, osolíme, okoreníme a dobre prevaríme. Potom vložíme pripravený šalát a ešte chvíľu povaríme. Do hotovej polievky prilejeme smotanu s rozšľahaným žĺtkom. Polievku už nevaríme a hneď podávame.
Pórková polievka
Čo potrebujeme:
1 väčší pór
2 stredné zemiaky
2 PL oleja
1 bujón
2 vajcia
120 g hrubej múky
vegetu
hubové korenie
soľ, ml.korenie
Postup:
Pór si očistíme, 3/4 pokrájame na kolieska a podusíme na oleji. Pridáme soľ, ml.korenie, vegetu a zalejeme 2 l vody. Po zovretí pridáme zemiaky a bujón. Keď sa zemiaky uvaria pridáme halušky, ktoré si pripravíme takto: múku dáme opražiť na troške oleja, pridáme hubové korenie, vajcia - miešame do zhustnutia. Po odstavení zmes rozdrvíme (halušky) a vysypeme do polievky. Polievku dochutíme nadrobno pokrájaným zvyšným pórom